Ineens zit je thuis! Aan de keukentafel samen met je kinderen thuiswerk te maken. Nog steeds verbaasd en een gevoel van onwerkelijkheid over wat het corona virus met ons land heeft gedaan… Letterlijk even alles stil gelegd!
Afgelopen dagen was het een rollercoaster! Je word letterlijk vastgemaakt in een stoel, je word afgeschoten en je gaat alle kanten op. Media die je van alles vertelt over het corona, maar wat is waar? In het begin maak je er grappen over en sta je er nuchter in. Het zal wel allemaal meevallen, denk je dan! Het zal net zoals bij het aangeven van het weer zijn; ze geven code oranje af als het maar een beetje waait. Maar is het net zoals het weer te voorspellen?
Het neemt nu steeds meer een serieusere rol in. Je ziet straten van Italie afgesloten worden, je hoort op facebook verpleegkunige praten over de keuzes die ze moeten maken. Je ziet in de kranten van spanje en italie allemaal overlijdingsberichten en ook van jonge mensen. Je hoort dat er heel veel mensen eraan overlijden. Dan schrik je wel even!
Gelukkig zie je ook de mooie ontwikkelingen in de wereld door het Corona. Mensen verbinden en in plaats van druk bezig te zijn met ‘alle ballen hoog te houden’, is er weer oog voor elkaar. Er wordt samen gezongen, muziek gemaakt en er wordt gezamelijk geklapt voor de mensen die dagelijks voor ons klaar staan in deze tijd. We zorgen voor elkaar!
Dan komt er een moment dat je zelf voor een keus staat….de minister geeft als advies aan geheel nederland, om zoveel mogelijk thuis te werken en contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden waar kan. Wat gaat dit betekenen voor mijn praktijk?
Je houdt alle ontwikkelingen in de gaten en je denkt hier dagen over na. Wat betekent dit voor mij? Wat betekent dit voor mijn gezin? Wat betekent dit voor de ouders die ik begeleid? Wat betekent dit voor de kinderen die ik begeleid? Waar doe ik verstandig aan? Voor wie doe ik het als ik door blijf werken? Wat als er via mij een besmetting plaatsvind?
Wat mij voornamelijk de doorslag heeft gegeven is het nadenken over wat er in andere landen wel geholpen heeft, thuis blijven waar kon. Dit kon het virus vertragen en overvolle ziekenhuis voorkomen. Het kon voorkomen dat de verpleegkunidge, artsen en verzorgende niet voor een keus komen te staan wie wel/niet aan de beademing gaat. Hier kan ik wel mijn bijdrage aan leveren. Hoe? Door ook thuis te blijven. Zo besmet ik zo min mogelijk mensen, waardoor ik bijdraag aan het vertragen van het virus. Wat dit financieel gaat doen voor mij als zzp? Vervelend…. Maar ik vind de mensen en kinderen om mij heen belangrijker!
Dan lees je over dat ouders en kinderen die je nu harder nodig hebben dan voorheen. Dit zet je dan toch weer aan het nadenken! Het is namelijk mijn passie om ouders/kinderen weer gelukkig te zien. Dat staat toch ook tenslotte op mijn website. Zijn er dan misschien andere manieren hoe ik toch de ouders en kinderen kan coachen, begeleiden of kan ondersteunen? Online….? Voor mijn gevoel mis je dan de verbintenis, wat juist zo nodig is in het coachen van ouders/kinderen.
Ik ben gaan kijken naar de gezinnen die ik al begeleid. Wat hebben zij als gezin specifiek nodig en wat kan ik dan doen om toch in deze tijd voor deze gezinnen er te zijn? Wat er geholpen heeft? Samen erover praten en kijken wat mogelijk is. Door met ouders in overleg te gaan, waren er ook weer nieuwe wegen voor mij geopent. Er is gekeken naar mogelijkheden, wat ik ook weer voor andere ouders kan inzetten.
Want nu thuis zitten aan de keukentafel met je kinderen en de dag doorkomen drie weken lang, vraagt ook wat van jou als ouder. (constatering na 2 dagen 😉 )
Wat ik nu o.a. kan doen als kindercoach?
- Tips over hoe je samen met je kind een dagplanning kan maken
- Bespreekbaar maken in hoe je structuur in een dag kan brengen voor je kind
- Bespreekbaar maken in hoe je je kind kan begeleiden bij het maken van thuiswerk
- Tips in het omgaan met de frustratie van je kind als er iets niet lukt
- Bespreekbaar maken in hoe je je kind kan meenemen in wat er nu allemaal gebeurt.
- Activiteiten aanbieden rondom het uiten van emoties.
- Activiteiten aanbieden om thuiswerk leuker te maken.
- Een luisterend oor bieden.
- Tips om spanning te reduceren bij je kind
- Tips bij verveling
Samen komen we er wel uit, maar dan wel online…..